Regeringen har godkänt försäljningen av Vattenfalls brunkol och tillåter därmed någon annan att förbränna kolet. Det är tydligare än någonsin — för att förhindra klimatkatastrof måste vi organisera oss och agera kraftfullt tillsammans. Vi måste hålla makthavarna ansvariga för sina klimatlöften.

Vi kommer göra det som krävs: #keepitintheground

Häng med 

Jag kommer att organisera mig och agera för att hålla fossila bränslen i marken och hålla makthavarna ansvariga för de klimatlöften de gav i Paris.


Tack! Bjud in andra att delta genom att använda knapparna nedan.

GÖR MER

Dela ditt åtagande med vänner och familj

Berätta för dina vänner att du kommer att hålla kol, olja och gas i marken. Dela anledningen till att detta är viktigt för dig i sociala medier. Nå ut till dina vänner, grannar och familj och berätta hur de kan delta. #keepitintheground

Share on Facebook Share on Twitter

Hämta en bild för instagram

Och det finns självklart mer du kan göra! Vi har listat några av de sätt som finns att hålla uppe trycket i debatten den närmsta tiden. Hör gärna av dig om du vet fler saker som händer eller planerar något eget!

1. Behåll det tyska brunkolet i marken.

Utvinningen av brunkol fortsätter just nu i Tyskland. Världens största industriella grävmaskiner fortsätter att förstöra naturen för att utvinna den allra smutsigaste formen av fossila bränslen. Men motståndet är aktivt, särskilt sedan den enorma aktionen Ende Gelände i maj då över 4000 människor gick samman från hela Europa för att visa att människor själva kan stänga ner verksamheten.

19-29 augusti 2016 var det dags för ännu ett aktionsläger under Klimacamp i Rheinland – här kan du läsa mer om vad som hände och vad som är på gång härnäst.

2. Engagera dig i folkrörelsen för att divestera ur fossila bränslen

Den svenska regeringen har misslyckats med att ta ansvar för några enorma brunkolsgruvor, men det finns också otaliga offentliga aktörer i Sverige som investerar i denna typ av projekt. Det är dags för svenska städer, högskolor och pensionsfonder att sluta investera i de klimatförändringar och den exploatering som följer i fossilindustrins fotspår. Det är dags att divestera ur kol, olja och gas för att istället investera i sådant som bygger ett bättre samhälle.

Tusentals Fossil Free-kampanjer har spritt sig snabbt över världen och åstadkommit stora framgångar på kort tid. Bara de senaste veckorna och månaderna har fem europeiska huvudstäder åtagit sig att divestera ur olja, kol och gas: Stockholm, Köpenhamn, Paris, Berlin och Oslo.

Vi måste fortsätta stärka det finansiella och sociala trycket mot fossilindustrin från alla håll – så börja engagera dig genom att be din pensionsförvaltare, din kommun, ditt trossamfund, din högskola och andra att återkalla sitt stöd till denna dödligt smutsiga industri.

Delta på gofossilfree.org/se

3. Fortsätt organisera dig på hemmaplan

Till följd av kampen för att stoppa försäljningen av statsägda Vattenfalls brunkol är klimatrörelsen nu starkare än någonsin – vi har lärt oss nya metoder och vi har vuxit i självförtroende, storlek och kraft. Tillsammans kan vi de kommande månaderna och åren stå upp tillsammans mot alla möljiga projekt och regeringsbeslut som för oss bort från att stoppa klimatförändringarna. Låt oss nu i ord och handling fortsätta stärka vår växande rörelse, och försäkra oss om att en fossilfri klimaträttvis värld blir normen.

Dela med dig av dina planer med oss så kan vi sprida det i våra nätverk

Ett exempel på aktioner som initierats sedan försäljningen i den svenska klimatrörelsen är Vägs Ände och Magnoliamålet – och du kan organisera egna initiativ!

Underskatta inte kraften av många små evenemang och aktioner arrangerade av dig, dina vänner, oss och våra vänner. Sprid i sociala medier och delge oss dina planer så hjälps vi åt att visa att vi är en kraft att räkna med.

Vattenfall-pledge-swedish

Be andra hänga med i kampen! Dela din berättelse på Tumblr och i dina egna sociala medier med hashtag #låtkoletligga och #keepitintheground

DE BLIR AV MED KOLET MEN INTE OSS

Vi bjöd in till ett samtal om känslorna efter regeringens besked om brunkolsförsäljningen, och om vart vi nu kan vända blicken som klimatrörelse. Samtalet sändes live kvällen den 12 juli och finns nu att se inspelat:

 

Vi kommer att samla människors personliga berättelser framöver, om hur och varför de tänker fortsätta stå på sig i kampen för att låta kolet ligga trots regeringens besked. Dela din berättelse du också: Gärna i sociala medier med hashtag #keepitintheground och #låtkoletligga!

Nedan skrev tittarna sina berättelser, idéer och frågor live. Vi kommer att stänga chatten inom kort:

 

mer info

vattenfalldecision

 


FacebookTwitter