Studenten houden Sinterklaasactie voor fossielvrije universiteiten

Studenten aan de VUB, ULB en KUL schakelen vandaag de Sint in om hun universiteit te vragen niet langer in fossiele brandstoffen te investeren. “Bij de financiële beheerders van onze instellingen vinden we niet meteen gehoor, dus gooien we het over een andere boeg,” verklaart Lore Steyaert, student aan de VUB en actief bij de campagne Fossil Free VUB.

Vorige week heeft de UGent de lat hoger gelegd. De Gentse universiteit gaat als eerste in België volledig fossielvrij beleggen. Bakou Mertens van de studentencampagne aan de UGent: “Wij kunnen als studenten, als burgers, een impact hebben op onze maatschappij. Wij kunnen de reële en noodzakelijke veranderingen brengen door op onze strepen te staan, door met onze vuisten op tafel te bonken en door het beleid mee vorm te geven.”

“Het is nu aan de andere universiteiten om te volgen. Ze kunnen zich niet langer verschuilen achter praktische bezwaren, want als het in Gent kan, dan kan het elders ook”, stelt Mathias Balcaen, divestment campaigner bij Greenpeace die de lokale campagnes ondersteunt. “Wij verwachten van een universiteit dat ze haar investeringen in lijn brengt met haar wetenschappelijk onderzoek dat de ernst van de klimaatopwarming aantoont.”

Na eerdere studentencampagnes kondigden de KU Leuven en de ULg (Luik) aan om niet langer te investeren in producten die puur op fossiele brandstoffen gebaseerd zijn. Maar via hun algemene beleggingsfondsen investeren ze wel nog steeds in de fossiele brandstoffensector.

De studenten vragen om nu ook de volgende stap te zetten en te kiezen voor fossielvrije fondsen. “Het weren van puur fossiele beleggingsproducten is een eerste stap, maar niet genoeg gezien de klimaaturgentie,” meent Gert-Jan Vanaken van de actiegroep KU Leuven Fossil Free.

“Wij willen dat onze universiteit radicaal breekt met de fossiele brandstoffensector en kiest voor een duurzame toekomst. We zullen dan ook blijven aandringen tot alle fossiele investeringen zijn teruggeschroefd.”