Het begin van elke campagne is een brief aan de universiteit om uitleg te vragen over hun ivnesteringspolitiek. Hieronder vind je een voorbeeld van de brief die je zou kunnen sturen. Deze brief/mail stuur je best niet enkel naar de rector. Er zijn immers meerdere belangrijke spelers in het debat. Kijk dus ook eens in het andere document dat overloopt wie er kan wegen op de beslissing en hoe je hen contacteert.

Brief aan de rector

De belangrijke spelers in een universiteitscampagne

De belangrijke spelers in een stads- of gemeentecampagne

Als je na je brief wordt uitgenodigd voor een gesprek om over de investeringspolitiek te spreken, dan is de achtergrondinfo hieronder wel handig: hoe investeert een universiteit en welke argumenten slaan aan bij institutionele investeerders?

De psychologie van institutionele investeerders

Hoe investeert een universiteit?

Hoe investeert een stad/gemeente?

De mensen die je contacteert om je campagne te steunen (professoren, beheerders, studenten, burgers, …) zijn vaak niet zo goed op de hoogte van wat divestment precies inhoudt. Daarom is het goed om een korte FAQ mee te sturen in je mail. Hieronder een voorbeeld:

FAQ – Nederlands

Specifiek voor steden en gemeenten zijn er nog twee interessante middelen om te hanteren: een burgerpetitie en het afdwingen van een volksraadpleging.

  • Een motie is een document dat een gemeenteraadslid indient op de gemeenteraad en dat vervolgens gestemd wordt. Je kan dit zelf al voorbereiden en doorspelen aan een gemeenteraadslid dat de campagne steunt. Een voorbeeld van zo’n motie vind je hier.
  • Een volksraadpleging kan je aanvragen van zodra je een aantal handtekeningen hebt verzameld. Hiermee verplicht je een bevraging van jouw stad/gemeente over een vraag die je zelf kiest. Meer info vind je hier.

 

Tot slot nog twee belangrijke studies die je kan vermelden over het onderwerp. Een van Blackrock, ‘s werelds grootste vermogensbeheerder, en een van MSCI, een van de grootste zakenbanken wereldwijd. Beide studies tonen aan dat het rendement van investeren zonder fossiele brandstoffen niet minder is dan het rendement van investeren met fossiele brandstoffen.

De studie van MSCI

De studie van Blackrock