Het begin van elke campagne is een brief aan de universiteit om uitleg te vragen over hun investeringspolitiek. Hieronder vind je een voorbeeld van de brief die je zou kunnen sturen. Deze brief/mail stuur je best niet enkel naar de rector. Er zijn immers meerdere belangrijke spelers in het debat. Kijk dus ook eens in het andere document dat overloopt wie er kan wegen op de beslissing en hoe je hen contacteert.

Brief aan de rector

De belangrijke spelers in een universiteitscampagne

De belangrijke spelers in een stads- of gemeentecampagne

 

Als je na je brief wordt uitgenodigd voor een gesprek om over de investeringspolitiek te spreken, dan is de achtergrondinfo hieronder wel handig: hoe investeert een universiteit en welke argumenten slaan aan bij institutionele investeerders?

De psychologie van institutionele investeerders

Hoe investeert een universiteit?

Hoe investeert een stad/gemeente?

Welke stappen moet een institutionele investeerder zetten om duurzaam te beleggen?

Bouwstenen voor een onderhandelingsstrategie (EN)

 

Als het concreter begint te worden, is het altijd handig om voorbeelden te hebben van een fossielvrij investeringsbeleid en concrete benchmarks die gevolgd kunnen worden. Een voorbeeld van een fossielvrij investeringsbeleid voor termijnbeleggingen (financiële reserves) vind je hier terug. Dit is het beleid zoals het werd goedgekeurd door de Belgische bisschoppenconferentie in 2017.

Oikocredit Term Investment Policy (EN)

Kader Duurzaam Beleggen UGent (NL)

 

Internationale benchmarks. Dit zijn lijsten met bedrijven die uitgesloten kunnen worden uit fossielvrije fondsen. De laatste twee zijn publiek beschikbaar en kosten dus niets aan fondsenbeheerders. Het vraagt dus ook geen uitgebreid onderzoek van jouw universiteit, stad, gemeente, … Ze kunnen gewoon aan hun fondsenbeheerder om een fonds vragen waar onderstaande bedrijven niet in zitten.

Carbon Underground 200 – De 100 bedrijven met de grootste olie- en gasreserves en de 100 bedrijven met de grootste steenkoolreserves

Uitsluitingslijst van Kopenhagen – Bedrijven die actief zijn in de exploratie, extractie en raffinaderij van fossiele brandstoffen en bedrijven die uitrusting of diensten verlenen aan deze bedrijven (als 5% of meer van hun omzet van fossiele brandstoffen komt). Energieproducenten worden uitgesloten als hun energie voor meer dan 50% van steenkool komt.

Coal Exit List van Urgewald – Lijst met tal van uitsluitingscriteria voor steenkool.

 

De mensen die je contacteert om je campagne te steunen (professoren, beheerders, studenten, burgers, …) zijn vaak niet zo goed op de hoogte van wat divestment precies inhoudt. Daarom is het goed om een korte FAQ mee te sturen in je mail. Hieronder een voorbeeld:

FAQ – Nederlands

 

Specifiek voor steden en gemeenten zijn er nog twee interessante middelen om te hanteren: een burgerpetitie en het afdwingen van een volksraadpleging.

  • Een motie is een document dat een gemeenteraadslid indient op de gemeenteraad en dat vervolgens gestemd wordt. Je kan dit zelf al voorbereiden en doorspelen aan een gemeenteraadslid dat de campagne steunt. Een voorbeeld van zo’n motie vind je hier.
  • Een volksraadpleging kan je aanvragen van zodra je een aantal handtekeningen hebt verzameld. Hiermee verplicht je een bevraging van jouw stad/gemeente over een vraag die je zelf kiest. Meer info vind je hier.

 

Tot slot nog twee belangrijke studies die je kan vermelden over het onderwerp. Een van Blackrock, ‘s werelds grootste vermogensbeheerder, en een van MSCI, een van de grootste zakenbanken wereldwijd. Beide studies tonen aan dat het rendement van investeren zonder fossiele brandstoffen niet minder is dan het rendement van investeren met fossiele brandstoffen.

De studie van MSCI

De studie van Blackrock